حل مسائل در گرو آگاهی
سی و نهمین نشست میان دوره دفتر تحکیم وحدت، در ادامه با حضور جناب آقای فرزاد جهان بین، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.
در بخشی از صحبت های ایشان می بینیم:
خدای متعال رو شاکریم در واپسین روزهای رجب و شهادت پدر امام رضا و در آستانه عید مبعث در خدمت شما هستیم
در تحلیل عملکرد حکوت اسلامی چند اصل مهم وجود دارد که اگر مورد توجه قرار ندهیم دچار زاویه می شویم و عصر حیرتی و فرقه حجتیهای میشویم
ما طیفی داریم که از انقلابی بودن شروع می شود و پس از اینکه جلوتر می روند در نهایت به تشکیل نشدن حکومت در عصر غیبت و ایستادگی در مقابل حکومت می رسند!
دو مسئله مهم در این باره وجود دارد: اول مسئله معرفتی که اگر توأم پیدا نکند و ریشه دار نباشد انسان مشکل پیدا می کند و دوم مسئله شخصی است که ممکن است شخص در جایی به مشکلی بر بخورد و سبب تزلزل او شود
۶اصل در تحلیل مسائل وجود دارد: ۱ اصل پیچیدگی مسائل اجتماعی: امیرالمؤمنین در دوران حکومتش با مسائلی رو به رو بود که باید مهم را فدای اهم می کردند و برای مثال در جنگ صفین به دلیل مصلحت اندیشی پس از هشدار دادن به لشکریانش و پس از نپذیرفتن آنها و سپس قبول نکردن نمایندههای حضرت توسط مردم سکوت کردند، اداره جامعه پیچیده است و اگر این اصل را رعایت نکنیم دچار خطای تحلیلی می شویم.
۲ پرهیز از ساده نگری: حضرت علی در دو دوخطبه به این موضوع اشاره کردند: از ویژگیهای منافق این است که راه را آسان نشان میدهد و پس از آن مردم را در تنگنا قرار می دهند و در جنگ صفین فرمودند: شیطان راههایش را برای شما آسان قرار می دهد و فردای آن سپاه معاویه گفتند: می شود مذاکره کنیم و با آن مشکل مان را حل کنیم و سپاه حضرت قبول کردند و پس از آن اتفاقات بعدی و انتقامی که از مردم کوفه گرفتند!
کسانی که دچار ساده سازی، ساده نگری و پیچیدگی را ندیدن هستند نمیتوانند پای این نظام بمانند.
۳ پرهیز از نگاه صفر و صدی: یعنی یکی کاملا خوب و یکی دیگر کاملا بد است، حضرت در ابتدای حکومتشان فرمودند: بیت المال حتی اگر مهر زنانتان باشد آن را بر میگردانم اما امیرالمؤمنین هم به صورت کامل نتوانست، کسی که اگر نبود پیامبر شناخته نمی شد چون مردم سنت برخی از خلفارا بالاتر از پیامبر قرار داده بودند
ایشان فرمودند: حق در مقام وسع وسیع ترین است و در مقام عمل پر چالش است، همچنین در خطبهای فرمودند پیامبر کسی را بخاطر گناه از اسلام خارج نمی دانست.
۴ اصل تدریج: مولا میفرمایند امور در گرو زمان است
شهید فخری زاده میگفتند: برای به دنیا آمدن یک بچه نه ماه زمان لازم هست، چه یک مادر باشد چه نه مادر.
بله! برای مشکل اقتصاد و بانکداری افرادی بودند که وعده دادند اما آن را درست نکردند اما اگر بدون ارائه راه حل مدام هجمه کنید، مشکل درست نمی شود
عقلانیت اجتماعی تکامل یافته باید باشد تا امام زمان باشد و بدون این آمادگیها حضرت ظهور نخواهند کرد
۵ اصل عدم کارآمدی: در محیطی که مردم مهم هستند فضای شفاف سازی هست و باید انجام شود، باید به مردم توضیح داده بشود.
۶ نظام محاسباتی: باید در جبهه حق به این باور برسیم که خدا کنار من است و او مرا یاری میکند وگرنه انسان زود خسته می شود.
ما باید آرمان گرا باشیم و یک لحظه از وصول آرمان ها کوتاه نیایم
در پایان سئوال من از خودم این است که اگر ما در زمان امیرالمؤمنین بودیم آیا در کنار حضرت می ایستادیم و در نابسامانی ها کمکش می کردیم یا در مقابل او می ایستادیم و یا خانه نشین میشدیم؟
اگر کسانی با نابسامانی های این نظام کنارش بایستند و کمک کنند در زمان ایشان به او هم کمک می کردند.